Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

 
 
Včelička
 
Český svaz včelařů je občanským sdružením, jehož členy jsou chovatelé včel (fyzické i právnické osoby) a příznivci včelařství. Tento obor lidské činnosti patří mezi nejstarší na Zemi. 

             Český svaz včelařů má více než 46 tisíc členů. Toto množství představuje 98 procent všech včelařů v naší republice. Česká republika tak patří mezi státy s nejvyšší organizovaností chovatelů včel na světě.
            Čeští organizovaní včelaři chovají zhruba půl milionu včelstev. To je 97 procent celkového počtu včelstev evidovaných na území České republiky.
            Mezi hlavní úkoly Českého svazu včelařů patří péče o růst odborné a společenské úrovně členů, působení na mládež a její získávání pro chovatelskou činnost, spolupráce se zákonodárnými a výkonnými státními orgány, vládními institucemi a nevládními organizacemi za účelem zajišťování legislativních kroků a dalších aktivit vedoucích k podpoře oboru včelařství, výzkumu, dobrého zdravotního stavu včelstev, opylovací funkce včel jako nenahraditelné přírodní aktivity a ochrany zdrojů snůšky. Veškerá činnost svazu se řídí stanovami, které jsou jeho základním programovým dokumentem.
 
ČSV,o.s., Základní organizace Křišťanovice.
Organizace byla ustavena dne 14. listopadu 2007 na základě nuceného vyčlenění ze základní organizace Moravský Beroun kvůli krajskému uspořádání, protože tato organizace se rozkládala na rozhraní Olomouckého a Moravskoslezkého kraje a toto by činilo potíže (úředníkům, nám členům ne) v případě finančních úhrad za nemoci, škody na včelstvech a podobných nepříjemností.  

ZO Křišťanovice sdružuje včelaře z katastrálních území Bílčice, Dvorce, Křišťanovice, Májůvka a Rejchartice s plochou 6472 hektarů a počet včelařů zde působících čítá v roce 2010  12 členů se 78 včelstvy.  Tento počet včelstev bohužel neodpovídá potřebám opylování rostlin na tak velikém území, odpovídající stav byl spočítán na 200 včelstev. Bohužel i v naší oblasti se projevují celosvětové nemoci, jako je mor včelího plodu a varoáza, která během zimy 2007 až 2008 zdecimovala v republice na 200 tisíc včelstev.

Různými opatřeními se se daří tuto nepříznivou situaci zvládat tak, aby včela z naší oblasti z důvodu zachování ekologické rovnováhy nezmizela a i my včelaři mohli dodávat na trh velice kvalitní med z naší horské oblasti, který svou kvalitou a čistotou patří mezi nejlepší medy. 

Členové naší organizace jsou ve většině případů pokročilejšího věku, mladí se do včelaření moc nehrnou, protože v dnešním tržním hospodářství není poměr vložené práce  k ziskům pro mladé zajímavou investicí. Do včelaření se opravdu musí vložit kus srdce.

 

V dalších článcích budeme postupně zveřejňovat články které by Vás mohly zajímat nejvíce a to o léčebných účincích včelích produktů, návodů na ošetřování medů a podobně.

 

 

 

JAK ZACHÁZET S MEDEM
 
V poslední době je stále více oblíbený med světlý, tj. květový (známý také pod označením nektarový). Kdo si jej koupí (připomínáme, že nejlépe přímo od včelaře, kdy má zákazník i dobrý pocit z toho, že ví, ze kterých lokalit med pochází), toho často překvapí, že med brzy krystalizuje (neboli jak se také říká, cukernatí). Tedy pokud není pastový („našlehaný“ do podoby pasty).
Setkáváme se s otázkami, jak dosáhnout toho, aby med opět „tekl“. Známou praxí je sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí, teplota medu nemá překročit 40 – 50 °C. Samozřejmě nevařit! Pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med „ztekutit“ i vícekrát.
A je možné zkrystalizovaný med rozehřát v mikrovlnné troubě? To už je velmi diskutabilní. Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný (to je ovšem  závislé na typu trouby). Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se dal zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi snadno u medu dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení. Proč ale med dávat do mikrovlnky? Šetrné ztekucení ve vodní lázni je velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.

MED  Z OBCHODNÍ SÍTĚ  

Jak ale poznat, který výrobek je ten dobrý a který s medem nemá nic společného? Týdeník EURO nechal ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě připravit analýzy několika značek medů prodávaných v českých obchodech a výsledky nyní předkládá svým čtenářům.

Medy jsme nakoupili ve čtyřech supermarketech. Z deseti vzorků, u nichž se prováděly analýzy, neprošly testem tři. Vzhledem k nevelkému počtu exemplářů se jedná o poměrně vysoké číslo.  Medy testoval Státní veterinární ústav v Jihlavě , a to pomocí platných technických norem ČSN na šest druhů antibiotik (tetracykliny, makrolidy, betalaktamová antibiotika, sulfonamidy, streptomyciny a chloramfenikol), HMF, aktivitu diastázy a dextriny.
Přítomnost HMF (hydroximetilfurfuralu) znamená, že s medem bylo při jeho výrobě zacházeno velice drasticky. Byl převařován, čímž se jeho kvalita snížila. Zároveň také může být starý a dle některých pramenů škodlivý pro savce, tedy i pro člověka.
Aktivita diastázy ukazuje na to, že med je starý a byly do něj přimíchány sirupy a podobné náhražky, které snižují kvalitu i chuť medu. Pokud byly do medu přidány sladové výtažky, škrobový cukr nebo sirup, značí to pozitivní nález na dextriny, což je kvalifikováno jako šizení spotřebitele a falšování medu.

DALŠÍ ČLÁNKY BUDOU NÁSLEDOVAT POSTUPNĚ